Urológia, andrológia Nyomtatás E-mail

Aktuális kedvezményes akciók a Coralban 

Urológiai akciós csomag (urológiai szakorvosi vizsgálat + PSA-ellenanyag kimutatása vérből + vér tesztoszteron szint + ultrahang vizsgálat) most kedvezményesen, összesen 30 000 ft helyett csak 22 250 ft ! (részletek Akciók oldalon)

Dr. Bógyi György
urológus, andrológus

Rendel: kedd 16-17.30

Az urológia a vesék (például daganatok, köves megbetegedések, fejlődési rendellenességek), a vesemedence és a vesevezeték, a húgyhólyag, a prosztata (például prosztata jóindulatú megnagyobbodása, rosszindulatú daganata), a húgy-cső és a férfi nemiszervek megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakág. Ide tartoznak még a különböző női és férfi vizelettartási zavarok (inkontinenciák) és vizeletürítési működési zavarok is.

Az alábbi linkre kattintva megnézheti Bógyi dr. interjuját a TV-ben.
A Coral urológus főorvosa nyilatkozik a TV2-nek egy új szenzációs tudományos eredményről!

Kiemelt urológiai tevékenységeink

iStock_000004214722XSmall

Urológiai ultrahang vizsgálat
Deréktáji, hasi panasz vagy vizelési gond esetén célszerű legelőször urológiai ultrahang vizsgálatot elvégezni. A vizsgálat egyszerű, különösebb előkészületet nem igényel, előtte lehet enni, inni, csak az a fontos, hogy a vizsgálatot megelőzően - amennyiben lehetséges - 2-3 órával a hólyagot ne ürítsük ki és ezen idő alatt legalább fél liter folyadékot fogyasszunk el. Az urológiai ultrahang vizsgálat során a vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag és férfiaknál a prosztata állapota és betegségei deríthetők ki. A vizsgálattal panaszokat még nem okozó urológiai megbetegedések is felderíthetők. Különösen 40 év feletti férfiaknál - akiknél a prosztata állapota koruknál fogva mindenképpen megváltozik - javasolt évente egyszer ez a vizsgálat.

Prosztata betegségek kezelése

  •  Prosztata jóindulatú megnagyobbodása (BPH),
  •  Prosztata rosszindulatú daganata

A férfiak 40%-nál 60 éves kor után a prosztata megnagyobbodik a sejtek számának növekedése miatt (egyszerű túltengés). A jelenség különféle tüneteket okozhat, melyek közül első helyen a vizelési zavarokat említhetjük: a vizelés fájdalmas, gyakori, bőséges és nehézkes, a vizelet mennyisége nagyon kevés és az ürítés ereje csökken. A betegség előrehaladásával párhozamosan a hólyag izomzata fokozatosan veszíti el a feszességét (tónusát) és rugalmasságát, egyre tágabbá válik, és emiatt vizeléskor soha nem ürül ki teljesen. Vizelet visszatartás (retenció) jelentkezhet hevenyen vagy idültté válhat és különböző szövődményeket okozhat (pl. húgyuti gyulladás, veseelégtelenség, a vesemedence tágulata).

Ma már kitűnő gyógyszerek kaphatók, melyek segítik a vizeletürítést, ezzel a lehető legkésőbbre halasztva egy endoszkópos műtéti beavatkozás szükségességét, a szerv kisebb vagy hagyományos műtétjét. A prosztatarákot, mely kezdetben mindig fájdalmatlan, gyakran a rendszeres vagy más okból végzett orvosi vizsgálat során fedezik fel, 40%-át akkor, amikor a férfiak egyszerű vizelési zavarral keresik fel az orvost. A prosztatarák gyakori 70 éves kor feletti férfiaknál és az esetek nagy részében jó eredmények érhetők el kezeléssel. Az utóbbi években különös hangsúlyt kapott a prosztatarák korai felismerésének fontossága és az erre vonatkozó vizsgálatok minél szélesebb körű alkalmazása. Copy of iStock_000004333705XSmallA rendszeres urológiai szűrés 50 éves kor felett mindenképp indokolt.

Vizelettartási zavarok (incontinentia), vizeletürítési zavarok kivizsgálása, kezelése

A vizelettartási és vizeletürítési zavarok igen gyakoriak időskorban. Inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a vizelt akaratlanul elfolyik. A kiváltó októl és a tünetektől függően több altípusát különbözetik meg. Általában a betegség az ülő, mozgásszegény életmóddal is összefügg általában és gyakrabban érinti a nőket. Vizeletürítési zavar (diszúria) az a nehezen végbemenő vagy fájdalmas vizelés, melyet általában hólyaghurut, húgycsőgyulladás vagy húgycsőszűkület stb. idéz elő.

Urológiai szűrések

  • Rákszűrés
  • Szexuális úton terjedő betegségek szűrése, kezelése

Az urológiai daganatok felnőttkorban mindkét nemnél előfordulhatnak. Kivételt képez a prosztatarák, ami természetesen csak a férfiak betegsége. Az urológiai daganatok sajnos nem ritkák.

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb daganata, a hólyagrák 4-5. a sorban. Növekszik a vesedaganatos betegek száma is. A vesedaganatok korai felismerésében jelentős előrelépés az ultrahang általános alkalmazása, így sokszor már tünetmentes állapotban is felismerik, amikor még kicsi és műtéttel jól eltávolítható.

Vesekövesedés szűrés, megelőzés

A veseút kövesség, kisebb-nagyobb kövek kialakulása a vesemedencében. A kövek a vizeletben lévő egyes anyagok leülepedése és kikristályosodása nyomán jönnek létre. A betegség általában 30 és 50 éves kor között jelentkezik és férfiaknál gyakoribb mint a nőknél. A vesekövek kialakulását segítő tényezők pl. a vizeletben lévő túlzott mennyiségű kalcium, iStock_000004244556XSmalltúlságosan kevés vizelet, egyes fejlődési rendellenességek, valamint a vizeletben túlzott mennyiségben jelenlévő, kőképződést elősegítő vegyületek (pl. húgysav és annak sói, foszfátok). A vesekő tünetei, roham formájában csak jóval a kialakulás után jelentkeznek. A főbb klinikai tünetek: a homokszerű üledék felszaporodása és élénkvörös vér megjelenése a vizeletben, a kövek okozta fertőzés és a vesekő-kólika, fájdalom. Ha a vesekő kiürült a húgyvezetékből, a kólika egy csapásra megszűnik.

Gyermekek urológiai szűrése

A vese és a húgyszervek elváltozásai vizsgálata, nemi szervi elváltozások és betegségek vizsgálata és ellátása, csak egy része a gyermek urológia szakágnak. Gyermekkori urológiai szűréssel és kezeléssel a felnőtt kori nemi életet és nemzőképességet befolyásoló betegségeket a gyermekkorban hatékonyan tudjuk korrigálni. A vizelési zavarok okának felismerése, gyógyítása is a gyermek urológia feladata; ma már a vizelési zavarok eredete pontosan felderíthető, és kiküszöbölésükkel a beteget egy életen át megnyomorító kórkép megszüntethető.

Andrológia

Az andrológia a férfiakkal foglalkozó orvostudomány ("férfigyógyászat"). Viszonylag új de dinamikusan fejlődő szakorvosi terület, mely a férfimeddőség, a férfiak szexuális zavarai (ide értendő a potencia zavar), férfiklimax és férfi fogamzásgátlás diagnosztizálásával, kezelésével foglalkozik. A meddőség párkapcsolati problémaként kezelendő, ezért elengedhetetlen a férfi vizsgálata is. A Coral Centrum andrológiai szakrendelési tevékenységi körébe tartoznak elsősorban a következők:

  • Teljes körű andrológiai kivizsgálás
  • Meddőség kivizsgálása, kezelése
  • Férfi klimax kivizsgálása, kezelése
  • Merevedési zavarok kivizsgálása, kezelése
  • Férfi fogamzásgátlás

 

Tisztelt betegünk!
Kérjük, hogy a szakvizsgálatra hozza el régebbi leleteit és zárójelentéseit.

Aktuális áraink

Az ÁRLISTA itt található!       

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

06-1-413-0523
06-30-244-1903
vagy kitöltött ürlappal!

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2013. július 17. szerda, 18:38
 

Hírlevél feliratkozás

X
Nevem:
Telefonszámom: *
A * -al megjelölt mezők kitöltése kötelező!...