A terhes (várandós) gondozás jelenlegi gyakorlata Nyomtatás

A terhes (várandós) gondozás jelenlegi gyakorlata

Az orvostudomány, így a szülészet-nőgyógyászat fejlődése, a korszerű eszközök elterjedése a várandósgondozás területén is számottevő fejlődést hozott az elmúlt évtizedek során. A várandósok gondozásának alapvető célja azonban változatlan: az anyai és a magzati megbetegedés és halálozás csökkentése. A várandósgondozás során célunk a várandós nő egészségének megőrzése, a kismamák tanácsokkal történő ellátása, és a magzat egészséges fejlődésének és megszületésének elősegítése. A megelőzés a veszélyeztetettség korai felismerését és a lehetséges szövődmények elhárítását jelenti. A várandósgondozás része az anyaságra történő felkészítés is.

Terhes gondozás Coral Szakorvosi Centrum

Munkánkat számos korszerű vizsgálati módszer gyakorlati alkalmazása segíti A várandósgondozást irányító és végző szülész-nőgyógyász szakorvos szorosan együttműködik a családorvossal és a védőnővel is. Feladatunkat gyakran csapatmunkában, több speciális képzettségű szakemberrel (más szakterületek szakorvosai, szülésznők, dietetikusok, szonográfusok, szociális gondozók) együttműködve végezzük, hozzájárulva a várandósgondozás színvonalának fejlődéséhez.

A terhes gondozás szempontjából a várandósok
három csoportba sorolhatók:

Egészséges várandósok. Ebbe a csoportba azok a terhes nők sorolhatók, akik szövődménymentesen viselik ki terhességüket. A rendszeres terhesgondozás célja az esetleges anyai és magzati szövődmények időben történő felismerése.

Veszélyeztetett („nagy kockázatú”) terhesek. Ebbe a csoportba azok a panaszmentes várandósok tartoznak, akiknél a fennálló anyai betegség vagy a szülészeti kórelőzmény miatt szövődmény kialakulásának fokozott a veszélye. A fokozott terhes gondozás elsődleges célja az egyes szövődmények prevenciója. A veszélyeztetett terhesek esetenként speciális szűrővizsgálatokban, és megelőző kezelésben részesülnek. Ez a csoport a terhes nők 20–30 %-t érinti.

Kóros(patológiás) terhesek. Szövődménnyel kísért terhességek, ahol a várandós és magzatának állapota folyamatos, időnként intenzív megfigyelést igényel

A terhességi kor kiszámítására a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a Naegele-számítás: az utolsó havi vérzés 1. napjához 7 napot adva, majd abból 3 naptári hónapot levonva határozzuk meg a szülés várható időpontját. Fontos kiemelni, hogy számos esetben az utolsó havi vérzés időpontja nem meghatározott, vagy a ciklus szabálytalan, így a Naegel-számítás pontatlan lehet, annak korrigálását a az első három hónapban(trimester) elvégzett ultrahang-szűrővizsgálat során mért biometriai mutatók alapján lehet elvégezni. A terhességi kor pontos megállapításának nélkülözhetetlen szerepe van a korrekt terhes gondozásban, mivel egyes vizsgálatok, szűrések terhességi korhoz kötöttek.

A terhes gondozás során végzendő ellenőrző vizsgálatok

A terhesség során végzendő ellenőrző vizsgálatok leírt szabályok(protokoll) alapján történnek, ezeket szövődménymentes terhesség esetén az alábbiak szerint indokolt végezni: 

 • a 26-28. terhességi hétig havonta egy alkalommal,szülészet Coral Szakorvosi Centrum
 • a 28-34. terhességi hétig két-három hetente egy alkalommal,
 • a 35. terhességi héttől hetente egy alkalommal,
 • a számított szülési időpont után naponta ambuláns ellenőrzés vagy kórházi felvétel tanácsos         

A fentiekben felsorolt ellenőrző vizsgálatokhoz tartoznak a vérnyomásmérés, a pulzusszámolás, a testsúlymérés, a terhesség 20. hetétől a magzati szívműködés vizsgálata, a vizelet fehérje-, genny-, nitrit-, cukortartalmának ellenőrzése, a terhesség fejlődésének követése külső vizsgálattal, a méh kontraktilitásának ellenőrzése, hüvelyi vizsgálattal a méhszáj záróképességének megvizsgálása (nem feltétlenül indokolt minden ellenőrző vizsgálat soán).

A várandósgondozás protokollja időrendben
(szövődménymentes várandóság esetén)

Első megjelenés alkalmával

 • részletes kórelőzmény felvétel, rizikótényezők rögzítése és értékelése
 •  nőgyógyászati vizsgálat (kolposzkópia, cytológia, bimanualis vizsgálat, mellvizsgálat)
 •  "nulladik" ultrahang szűrés a terhesség méhen belüli és élő voltának igazolásár
 • Tanácsadás

Beutalók:

 • Védőnő - gondozásba vétel
 •  Labor: teljes vérkép, máj- és vesefunkció, vércsoport, ellenanyag szűrés, Lues-szerológia, szükség esetén TORCH-vizsgálat
 • Belgyógyászati (Családorvosi) vizsgálatra (EKG)
 • Fogászati szűrés

11-13. hét:

I. ultrahangszűrés.
Down-kór szűrése (kombinált teszt).

16. hét:

Teljes vérkép, AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt (AFP, uE3, Free- ß-hCG, Inhibin-A) 15. vagy a 16. héten, de a terhesség 22. hetéig elvégezhető

18-20. hét

II. ultrahangszűrés

24-28. hét:

Laborvizsgálat, cukorterhelés, nőgyógyászati vizsgálat

28-30. hét:

Várandósgondozás ultrahang Coral Szakorvosi CentrumIII. ultrahangszűrés
Laborvizsgálat

32. hét:

Labor kontroll, vérnyomás, testsúly ellenőrzés

35-38. hét:

hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést és azt regisztráljuk


38-40 hét:

hetente 2x CTG vizsgálat. Laborvizsgálat, vércsoport és ellenanyag szűrés, nőgyógyászati és kenetvizsgálat (36. hét)

40. hét:

Amnioszkópia (a magzatvíz színének megtekintése a méhszájba vezetett fémcső segítségével – méhszáj nyitottságától függően lehet elvégezni)

A 40. hét után:

A 40. hét után a CTG vizsgálatok naponta kell, hogy kövessék egymást. Amennyiben a szülés a 41. hétig nem indul meg klinikai/kórházi felvétel javasolt.

Rh negativ várandósok esetén a terhesség folyamán több alkalommal szükséges az ellenanyag szűrés elvégzése.

Gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalom csillapítók) alkalmazását a várandóság folyamán minden esetben beszélje meg a kezelő orvosával.

Várandósgondozás Coral Szakorvosi Centrum
 

Módosítás dátuma: 2011. december 31. szombat, 09:28