A szívbetegség kockázata magasabb télen!

winterAz Európai Kardiológiai Társaság egyik tanulmánya szerint a szívbetegség kockázata a legmagasabb a téli hónapokban, és a legalacsonyabb nyáron. 

Kulcsszavak: szívbetegség, kardiovaszkuláris, kardiológia, vérnyomás, rizikó tényező, kockázati tényező, koleszterin, BMI, haskörfogat, táplálkozás, szívinfarktus, érbetegségek

 

 

A szívbetegség a vezetõ halált előidéző ok az Egyesült Államokban, átlagosan 193,6 halálesettel minden 100.000 emberre az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint. Magyarország halálozási statisztikáiban is az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll.

Svájci  kutatók egy nagy létszámú felmérést végeztek el hogy megállapítsák a szívbetegség kockázata szezonális eltéréseit. A tanulmány során 107 090 résztvevő adatait  vizsgálták meg,  hét országból. A vizsgálatokban résztvevők 35 és 80 év között voltak.

Az elemzés, melyet a  vérnyomás, vérzsírok, vércukorszint, testtömeg index (BMI) valmint haskörfogatmérése alapán végeztek, igazítva az életkor, a nem, és dohányzás szerint, kimutatta, hogy több szívbetegség kockázati tényező, mint például a vérnyomás, koleszterin szint és haskörfogat, magasabb volt januárban és februárban és alacsonyabb, júliusban és augusztusban, mint az éves átlag. A haskörfogat 1 cm kisebb nyáron mint télen, a koleszterin átlagosan 0,24 mmol / L volt alacsonyabb nyáron mint télen  míg a szisztolés vérnyomás szintje 3,5 Hgmm-el voltalacsonyabb nyáron a téli hónapokhoz képest. Az eltéréseket lényegesnek tartották, mível például az elismert genetikai markerek hatása a vérnyomásra és ezáltal a kardiovaszkuláris kockázatra, szerény, 2 és 3 Hgmm között forog.

A kutatók elmondták, hogy további kutatások már elkezdődtek, amelyek ki fogják vizsgálni a táplálkozás szezonális voltát és ennek hatását; ez segíthet megmagyarázni az eredményeket.

A mostani tanulmány megállapításai mindenkép azt mutatják, hogy a szívbetegség kockázata fokozott a télen; Így  nagyobb erőfeszítést kell tenni a téli hónapokban, testmozgással és egészséges táplálkozással,  az egészség megvédésére.

Forrás: Szeptember 2013    http://www.medicalnewstoday.com/   

Kapcsolódó tartalmak:

Télen több a szívroham, de nem a hideg miatt: Amerikai kutatók kimutatták, hogy télen az éghajlattól függetlenül nagyobb a szívroham eredetű halálozás kockázata.

A magas vérnyomás télen veszélyesebb: A hideg idő a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növeli. Statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50%-kal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma.

Coral Centrum: Kardiológia rendelés

Coral Centrum: Eszközös kardiológiai vizsgálatok

Coral Centrum: Laboratóriumi vizsgálatok

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 28. szombat, 14:21
 

Hírlevél feliratkozás

X
Nevem:
Telefonszámom: *
A * -al megjelölt mezők kitöltése kötelező!...