Proctologia Nyomtatás E-mail

Proctologia

A proctologia a gasztroenterológiának és általános sebészetnek a végbélnyílás és végbél (rectum) betegségeinek vizsgálatára szakosodott ága. Ennek keretében nemcsak a leggyakrabban panaszt okozó aranyerességet hanem a végbél berepedésével járó panaszokat (pl. vérzés, viszketés) , a végbél környékének gyulladásos folyamatait (pl. Crohn betegség) , fertőzéseit (pl. gombásodás, ekzema, condyloma) jó- és rosszindulatú daganatait (pl. polypok) is vizsgáljuk .

A leggyakoribb panasz az aranyeresség.

Gyakoriságát tekintve: a felnőtt lakosság harmadában, felében jelentkezik, mondhatni „civilizációs népbetegség". Terhesség után, ülő- munka során, fizikai megterhelést követően előfordulása még gyakoribb. Az esetek többségében ártalmatlan, un. I. fokú aranyér jelenik meg, de hónapok évek múlva a tünetek fájdalommal, véres székürítéssel esetleg az aranyér thrombotizálásával (vérrög képződésével), a betegség progrediálásával térnek vissza!

Az aranyérbetegség kezelése

Amennyiben a konzervatív terápia (gyógyszeres kúra, kúp, kenőcs) nem vezet teljes gyógyuláshoz, akkor is van még lehetőség a műtét elkerülésére! Ilyen az ambulánsan is elvégezhető - gyakorlatilag fájdalommentes - gumigyűrű ligatura. Ritkábban alkalmazott, de igazoltan bevált módszer az ugyancsak ambuláns kezelésként végezhető fagyasztásos eljárás (cryotherapia), az infracoagulatio vagy a sclerotherapia,.

Végbéltáji repedés (fissura ani) –szintén gyakori panasz.

Általában székrekedés, nehéz székürítés talaján alakul ki. Az enyhe csípéstől a viszketésig, vérzésig, kínzó fájdalomig számos tünettel jelentkezhet, akut vagy akár hosszan elhúzódó panaszokat produkálva.

FONTOS!

Alapvető kérdés, hogy a jóindulatú betegségek mellett az egyes végbéltáji panaszok, súlyos gyulladásos vastagbélbetegség vagy akár rosszindulatú betegség kórjelzője is lehet.

A rosszindulatúságra jellemző u.n. vészjósló vagy „alarmírozó" tünetekhez tartozik a vérzés, fájdalom, tartós fogyás, melyek alapján mindenképp további kivizsgálás javasolt!

MEGFONTOLANDÓ!

Természetesen ezen betegségeket legjobb megelőzni, tehát akár panaszmentesen is (különösen 40 év felett vagy ha a családban rosszindulatú bélbetegség fordult elő, akár korábban is !) javasolt végbéltáji szűrővizsgálatra jelentkezni.

A proctologiai szakvizsgálat része a panaszok megbeszélése, a fizikális vizsgálat, majd a műszeres diagnosztika- a végbéltükrözés. A vizsgálat korszerű technikával és fájdalommentesen történik, mely csupán néhány percet vesz igénybe, és a panaszok eredetét pontosan tisztázza.

Jelentkezzen be szűrővizsgálatra vagy konzultációra!
Higgye el, jobban alszik ha a „velem ez úgysem történhet meg" helyett a „szűrésem idén is negatív volt" gondolatával alszik el!

Módosítás dátuma: 2011. március 27. vasárnap, 15:19
 

Hírlevél feliratkozás

X
Nevem:
Telefonszámom: *
A * -al megjelölt mezők kitöltése kötelező!...