Ultrahang diagnosztika vizsgálat Nyomtatás E-mail

Dr. Scher Anasztázia
Radiológus, ultrahangos

Rendel:
Csütörtök 16-19

 

 

 

Ultrahang (UH) vizsgálat Coral Szakorvosi Centrum

 

 

 

 Az ultrahang (UH) vizsgálat fájdalommentes, sugármentes, káros hatással nem járó megbízható vizsgálat. A képalkotó módszerek között ez a legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikai módszer. Alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

Minden vizsgálatról helyben orvosi leletet és felvételt kap a beteg.

Általános ultrahang vizsgálatok

Hasi ultrahang
Kismedencei ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang

Panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel panaszmentesen érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni. A hasüregben a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát vizsgáljuk. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint nyirokcsomókról is vélemény alkotható. Megállapitható a szervek nagysága, szerkezete, esetleges körülírt, vagy diffúz elváltozásai, ciszták, kő, daganatok, erek megítélése, gyulladásuk.

iStock_000003979267SmallA megfelelő előkészítés növeli a hasi UH eredményességét. A vizsgálat előtt tanácsos 6 órát nem enni. (Kávét sem szabad fogyasztani!). A rendszeresen szedett gyógyszereket egy korty vízzel be lehet venni. A kismedencei UH vizsgálat esetén, a húgyhólyag és a környezetében lévő szervek vizsgálatára fontos, ha a hólyag vizelettel jól telt. Ezért vizsgálat előtt néhány órával, bő szénsavmentes folyadékfogyasztás javasolt.

Nyaki ultrahang(pajzsmirigy,nyálmirigyek,lágyrészek)

A pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók vizsgálatára használjuk.

Nyaki erek Doppler vizsgálata

A nyaki erek ultrahang vizsgálata a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálata. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek vizsgálata lehetséges, így az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható.

Végtagi artériák és vénák ultrahang vizsgálata (Doppler)

Az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis diagnosztizálára fontos vizsgálat. Mind a két folyamat érszűkületet okoz, súlyos esetben a keresztmetszet elzáródásával, az áramlás leállásával. Az artériás szakaszon a Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét, a vénás szakaszon a trombózis jelenlétét mutatja ki. Visszértágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is láthatóak.

Lágyrész ultrahang

A hónalj, nyirokcsomók, hasfal, mellkasfal, comb, lágyék és izmok elváltozásokai kimutatására használjuk.

Ízületi ultrahang

A váll-, térd-, csípő-, bokaízület, valamint ízületi szalagsérülések ultrahang vizsgálata.

Emlő ultrahang

A mellek önálló vagy mammográfiát kiegészítő ultrahangos vizsgálata. 40 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára nem alkalmas és nem helyettesíti a mammográfiát.

Axilla ultrahang 2 oldali

Ágyéki ultrahang 2 oldali

Testis ultrahang

Here gyulladások, daganatok és a here artériás keringésének (herecsavarodás) vizsgálata. A mellékherék, a herezacskó űrterének és ereinek elváltozásai is láthatóak.

Csecsemő ultrahang vizsgálatok

iStock_000010211189Large

Csecsemő csípőszűrés
Csecsemő hasi szűrés
Csecsemő koponya szűrés

A teljes csecsemő ultrahang-szűrés magába foglalja a hasi, a koponya (agy) és a csípő vizsgálatot, a veleszületett rendellenesség korai megállapítása és azok korai kezelése érdekében.


A vizsgálatok nem fájdalmasak és nem veszélyesek. Tovabbi reszletek 

További ultrahang vizsgálatok

Ultrahang szakorvosi vélemény hozott leletek alapján
Nőgyógyászati ultrhang vizsgálat –a nőgyógyászati rendelés keretébeniStock_000007099712XSmall

Szív ultrahang – a kardiológiai rendelés keretében

Aktuális áraink

Az ÁRLISTA itt található!       

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

06-1-413-0523
06-30-244-1903
vagy kitöltött ürlappal!

Módosítás dátuma: 2013. július 17. szerda, 19:15
 

Hírlevél feliratkozás