Helicobacter kimutatása Nyomtatás E-mail

Nobel-díjas felfedezés volt a Helicobacter Pylori nevű baktérium, a gyomor- és duodenum (nyombél)-fekélyek, valamint a gyomornyálkahártya-gyulladások (gastritis) nagy részének oki tényezője. Ma már tudjuk hogy ezek fertőző, és antibiotikumokkal jól kezelhető betegségek. A Helicobacter pylori baktérium fertőzés a nyombélfekélyes betegek 90% -ban és gyomorfekélyes betegek 70%-ban kimutatható!

A fekély nyálkahártyán keletkezett sebet jelenti. Forduljunk orvoshoz mielőbb fekélybetegségre utaló gyanús tünetek esetén! Idejében diagnosztizált betegséget hamar megkezdett kezeléssel könnyen, gyorsan meg lehet gyógyítani, és a szövődmények kialakulása is megelőzhető.

Magyarországon a felnőtt lakosság közel 65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval, és a fertőzöttek kb. 15%-ában alakul ki fekélybetegség. A baktérium sikeres eltávolítása a fekélybetegség kiújulásának megelőzéséhez és a fekélyek gyógyításához is elengedhetetlen.

A fekélybetegséget diagnosztizálni csupán a panaszok és tünetek alapján nem lehet, mivel sok egyéb gyomor- és bélbetegség jár hasonló tünetekkel. Ilyen például a nem fekélyes diszpepszia (emésztési zavar) vagy a nyelőcső reflux betegsége. A Helicobacter pylori felfedezése óta a fekélybetegség eredményesen kezelhető, könnyen gyógyítható. A Helicobacter pylori kiirtása után a fekélybetegségre oly jellemző periodikus kiújulás szinte teljesen megszűnik.

Hirtelen kialakuló erős hasi fájdalom, rosszullét, véres hányás vagy széklet jelentkezésekor azonnali orvosi segítségre van szükség!

  • Az aktív fekély időszakában a vezető tünet a fájdalomhányinger és az émelygés gyakori jelenség
  • Késő éjszaka, este éhgyomri fájdalom, mely evést követően javul duodenum (nyombél)fekélyre utalhat. A nyombélfekély tízszer gyakoribb, mit a gyomorfekély.
  • A gyomorban elhelyezkedő fekélyek evés után fájnak inkább, vagy esetleg étkezéstől függetlenül.
  • Non-szteroid gyulladás gátlók túlzott fogyasztása esetén gyakran tünetmentesek lehetnek a fekélyek, illetve többszörös vérzést okozhatnak!

Heliprobe a Coral Szakorvosi CentrumbanMost gyors, egyszerű úgynevezett "kilégzési teszttel" – a HELIPROBE tesztel - is ki tudjuk mutatni a Helicobacter Pylorit.

A kilégzési teszt a legelterjedtebb, legpontosabb Helicobacter Pylori diagnosztikai eszköz. A teszt során egy tablettát adunk be, melyet a baktérium felbont és ezáltal egy jellegzetes anyag keletkezik, amit a kilégzésben azonosítunk, mennyiségét felmérjük és így magát a baktérium jelenlétét kimutatjuk. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.

Előkészítés

  • A vizsgálat előtt 4 órával már nem szabad enni. Vizet lehet inni, de a cukor és/vagy kalória tartalmú italok, mint a gyümölcslé, limonádé kerülendők.
  • A vizsgálat előtti 1 hétben nem ajánlott savlekötő anyagok szedése. A savlekötők, amiket „antacid"-oknak is neveznek, lúgos karakterű hatóanyagokat (pl. kalcium-karbonátot vagy magnézium-, illetve alumíniumsókat) tartalmazó gyógyszerek
  • A vizsgálat előtti 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése (bizmut tartalmú készítmények például a Nilacid és a Vicalin tabletták).

Jó tudni

A C14 szén-izotóp a természetben előforduló radioaktív izotóp, amely megtalálható a levegőben és az emberi szervezetben is. A vizsgálat során a pácienst csak akkora sugárterhelés éri, amely egyenértékű a természetesen jelenlévő környezeti háttérsugárzásból 24 óra alatt szerzett sugárterheléssel. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint például egy fogröntgenezés során szerzett sugárterhelés és mérhető kockázatot nem jelent a páciens számára.

Kiknél nem ajánlott a HELIPROBE vizsgálat?

  • Terhes nők esetében a vizsgálat nem javasolt. és a szoptatás időszakában csak úgy végezhető el, ha a szoptatást a vizsgálatot követő két napban felfüggesztik.
  • Nem ajánlott olyan pácienseknek sem, akiknél a gyomor egy részét vagy teljes egészét eltávolították.
  • A vizsgálat nem ajánlott 18 éven aluliaknak, de az orvos a kockázatok és előnyök mérlegelésével hozza meg döntését.

Aktuális áraink 

Az ÁRLISTÁK itt találhatóak:

Gastroenterológia, Medex szakorvosi vizsgálatok
Gyermek gasztroenterológia szakorvosi vizsgálatok    

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

06-1-413-0523
06-30-244-1903
vagy kitöltött ürlappal!

 

Módosítás dátuma: 2013. július 17. szerda, 19:16
 

Hírlevél feliratkozás

X
Nevem:
Telefonszámom: *
A * -al megjelölt mezők kitöltése kötelező!...