Gyermekkardiológia Nyomtatás E-mail

Dr. Simon Gábor
Gyermekkardiológus
Rendel: hétfő 17-20

Dr. Somoskövi Orsolya
Gyermekgyógyász
Gyermekkardiológus
Rendel:
páros héten. csütörtök 17-19
páratlan héten péntek 17-19

A gyermekkori szívbetegségeket veleszületett és szerzett eltérések okozhatják.

 

Gyermekkorban előforduló betegségek

dreamstime_4693002

A gyakorlatban előforduló legnagyobb csoport a veleszületett szívfejlődési rendellenességek. Ezek előfordulási gyakorisága a születések körülbelül 0,8 - 1%-a. Tehát megközelítőleg minden 100 gyermekből 1-nek valamilyen szívfejlődési rendellenessége van.

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek - latinul congenitalis vitiumok - közé számos, igen eltérő súlyosságú és prognózisú betegség tartozik. Ezek nagy része – főképpen a súlyosabb rendellenességek- az élet első néhány napjában-hetében kiderülnek, mivel az általuk okozott tünetek látványosak. Némelyik, jellemzően a kevésbé súlyos kórképek közül sokáig tünetszegény maradhat és egy része a fejlődés során magától megoldódhat.

babyNem ritkán azonban előfordulnak olyan betegségek, melyek az életet rövid vagy hosszú távon veszélyeztethetik, és gyógyszeres kezelést, esetleg műtéti beavatkozást tesznek szükségessé.

A veleszületett anatómiai rendellenességeken kívül előfordulnak még az újszülöttkorban jelentkező szívritmuszavarok, szívizombetegségek is, amelyek az okozott tünetek és a várható kilátások alapján szintén lehetnek súlyos, vagy kevésbé súlyos kórképek.

Néhány szerzett szívbetegség is kialakulhat gyermekkorban. Ide sorolhatjuk például a szívizom-, szívbelhártya- , szívburok gyulladásokat, szívizom elfajulások bizonyos formáit, az egész szervezetett érintő rendszerbetegségek szívet érintő komplikációit ( pl. Kawasaki betegség, szisztémás lupus erythematosus, rheumatoid arthritis, rheumás láz), illetve bizonyos szempontból a későbbi, de még gyermekkorban kialakuló ritmuszavarokat.

Idősebb korra jellemző szív és érrendszeri megbetegedések is egyre gyakoribbak. Az utóbbi évek vizsgálatai szerint a gyermekkorban előforduló szív- és érrendszeri betegségek, a gyermek- és serdülõkori elhízás, hipertónia, kapcsolatban állnak a felnőttkori megbetegedéssel.

 Milyen tünetek utalhatnak a gyermek/csecsemő szívbetegségre?

baba2Nagyon fontos a tünetek felismerése és a korai diagnózis, hiszen az időben elkezdett gyógyszeres kezelés, elvégzett beavatkozás, műtét a kis beteg életét javíthatja, súlyos esetben akár meg is mentheti.

A gyermekkorban végzett szűrővizsgálatokkal kiszűrt kórképek egy része már gyermekkorban meggyógyítható, illetve a felnőttkori betegségek megelőzhetők, kialakulásuk ideje jelentősen eltolható. 6-7 éves kor fölött érdemes vizsgálni a gyerekeket elhízás miatt, magas vérnyomás szempontjából a veszélyeztetett állapot és anyagcsere-zavarok korai felismerése céljából.

 • étvágytalanság, etetési nehézség, fáradékonyság, a csecsemő súlyának stagnálása/csökkenése, hosszfejlődési ütemének csökkenése/megállása
 • a szapora lélegzetvétel
 • a gyermek kékes-szürkés színe (cyanosis) - ha jelen van, elsősorban az ajkakon és a körömágyakon látható – súlyos problémára utal
 • ödéma; a vizenyő ha kialakul, akkor kisgyermekkorban általában a szem környéke, az arc, a has duzzadtabb, fiúknál a hereburok duzzadása is megfigyelhető
 • pulzuseltérés, túl szapora - vagy ellenkezőleg - túl lassú pulzus
 • nagy különbség a felső és az alsó végtagon mért vérnyomásértékek között, eltérő pulzus intenzitás
 • a gyermekkori magas vérnyomás tipikus tünetei a gyakori fejfájás, orrvérzés és a karikás szemek.

 A gyermekkardiológiai vizsgálat

baba3kGyermekkardiológiai szolgáltatásunkban arra törekedtünk, hogy járóbeteg ellátás keretein belül a lehető legjobb szakmai és technológiai hátteret teremtsük meg, hogy effektív szűrővizsgálatokat, diagnosztizálást és gondozást biztosíthassunk gyermekének. Főleg a kisgyermekeknél igen fontos a kezdetben szinte mindig félénk, távolságtartó hangulat oldása. Így a vizsgálat első része mindig az ismerkedés, a lehetőség szerint kellemes közeg kialakítása. Ezt követően következhet a gyermek tényleges vizsgálata.

Gyermekkardiológiai vizsgálati csomagjaink életkornak megfelelően újszülöttkortól serdülőkorig biztosítják a gyermekek ellátását.

 • Szakorvosi vizsgálat a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálására
 • a rizikófaktorok (kockázati tényezők) felderítésére, kezelésére
 • 12 elvezetéses EKG
 • Pulzoximetria: a vér oxigén szaturációjának (telítettségének) megmérése nem invazív módszerrel
 • Szívultrahang vizsgálat (Echokardiográfia )
 • Terheléses EKG vizsgálat

Tisztelt betegünk!
Kérjük, hogy a szakvizsgálatra hozza el régebbi leleteit és zárójelentéseit.

Aktuális áraink

Az ÁRLISTA itt található!       

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

06-1-413-0523
06-30-244-1903
vagy kitöltött ürlappal!

Módosítás dátuma: 2013. július 17. szerda, 18:46
 

Hírlevél feliratkozás

X
Nevem:
Telefonszámom: *
A * -al megjelölt mezők kitöltése kötelező!...