Pediatric pulmonology Print option in slimbox / lytebox? (info) E-mail

Dr. Emilia Keresztes
Pediatrician, pediatric pulmonologist;
allergist and clinical immunologist
VIsiting hours: Monday 14:30-16

Languages spoken: ENGLISH, GERMAN and RUMANIAN

A gyermekpulmonológia (gyermektüdőgyógyászati) és allergológia szakrendelés feladata a légúti valamint az allergiás és immunológiai betegségek felderítése, diagnosztizálása, és gyógykezelése. Csecsemő- és gyermekpulmonológiai betegségek között az ismertebbek az asztma, az allergiás rhinitis és a conjunctivitis de gyermekpulmonológus, allergológus kezeli a gyakran társuló betegségként jelentkező atopiás dermatitis, urticaria, és egyébb allergiás betegségeket.

Milyen panaszokkal fordulhatnak a
gyermekpulmonológushoz, allergológushoz ?

gyermekpulmonológia (gyermektüdőgyógyászati) és allergológia szakrendelés Coral Centrum

 • Újszülöttkorban stridoros (hangos) sírási hang vagy stridoros légzés
 • Csecsemő-kisdedkori visszatérő légúti betegségek kivizsgálása
 • Allergiás orrpanaszok: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, nazális hang
 • Allergiás szempanaszok: szemviszketés, könnyezés
 • Allergiás bőrpanaszok: ekcémás bőr, visszatérő csalánkiütés, napallergia, száraz, érzékeny bőr
 • Krónikus köhögés kivizsgálása
 • tbc kontaktok kivizsgálása
 • Csecsemő és kisgyermekkori ételallergia gyanúja-különös tekintettel az egyre gyakoribb tejallergiára
 • Gyakori kruppos köhögés
 • Asztmás, vagy asztma gyanús gyermekek kivizsgálása, gondozása, kezelése

Gyermekkori asztma

A betegség lényege, hogy a légutak időnként (rohamszerűen) vagy tartósan beszűkülnek.  Lehet allergiás és nem allergiás asztma, azonban a gyermekkorban a betegek többsége az allergiás csoportba sorolható. Gondolni kell asztmára hirtelen fellépő nehezített légzés jelentkezésekor, ha gyermekünk gyakran kínzón, szárazon köhög, arról panaszkodik, hogy nem kap levegőt, hogy fáj-szúr a mellkasa, megnyúlt a kilégzése, zihál, sípolva veszi a levegőt, ha gyakori megfázások fordulnak elő, ha sokszor kap tüdőgyulladást. Gyakran a betegség csak hajnali köhögés képében, vagy fizikai terhelésre jelentkezik. A gyermekkori asztmára jellemző a "rohamszerű" megjelenés, majd azt követően a hosszabb ideig tartó „tünetmentesség" amikor általában apróbb panaszok maradnak.

Általában a gyermek 5 éves koráig a betegség megmutatkozik, és a gyermekkori asztmások fele tünetmentessé válik a húszas éveik elérésekor  .Allergiás asztma kialakulása attól is függ, hogy a hajlamos egyén mikor, milyen dózisban és mennyi ideig van allergiát okozó anyagok hatásának kitéve. Az allergiát okozó anyagok (allergének) között legfontosabbak a házipor-atka, a pollenek (virágporszemcsék) , az állati szőrök és a levegőbe kerülő penészgomba-spórák is. A lakáson belüli legfontosabb levegőszennyezés a dohányfüst.

Asztma gyanúját felkelthetik az alábbi tünetek:

 • Gyakori elhúzódó köhögés (éjszakai és nappali köhögés egyaránt)
 • Megfázások kapcsán sípoló légvétel
 • Hirtelen kialakuló légszomj ami spontán, vagy csak hörgőtágítóra rendeződik
 • Terhelést (szaladgálást) nehezen bírja a gyermek, fáradékony, futás után köhög, vagy fullad

 A gyermek-tüdőgyógyásznak gyakran feltett kérdések:

 1. Lehet-e asztmás a gyermekem, ha sokat köhög?

Lehet, igen gyakran az első tünetek kisgyermekkorban csak száraz köhögéssel, mellkas feszüléssel járnak, csak később alakul ki a jellegzetes sípoló légzés, rohamszerű fulladás. A köhögéssel járó rosszabb napokat hosszabb-rövidebb tünetszegény, vagy tünetmentes időszakok váltják. Az enyhe asztmás betegeknek hosszú-több hónapos- panaszmentes időszakok lehetnek. Ezért érdemes tüdőgyógyászaton kivizsgáltatni a visszatérő, vagy elhúzódó köhögéssel járó eseteket, hiszen ennek hátterében gyakran húzódik meg asztma.

2. Mi az asztmakezelés célja? Miért kell állandóan gyógyszert szedni?

Az asztmakezelés célja, hogy a beteg teljes életet éljen,az asztmája ne zavarja az életvitelét, ugyanúgy tudjon szaladgálni, sportolni mint az egészséges gyermekek többsége. Ezeket a (többségükben csak légutakba beszívható) gyógyszereket a szakorvos írhatja fel, mindig a gyermek állapotához, súlyosságához igazítja a dózis nagyságát, ezért fontos, hogy rendszeresen keressék fel pulmonológusukat, ha ilyen kezelést kaptak. A gyermek-tüdőgyógyásznak gyakran feltett kérdések Coral Centrum

3. Mi ronthatja a gyermekem asztmájának állapotát?

Leggyakrabban vírusos betegségek vagy allergiás asztma esetén a pollenek, gomba spórák, poratkák nagyobb koncentrációja a levegőben szintén rosszabbodást okoz. Krónikus légúti gyulladások (arcüregi polipok, otitisek) is állandósítják a panaszokat. Van, aki terhelésre fullad be, mások pedig esetleg egyéb társbetegségben is szenvednek (pl. refluxbetegség, elhízás (obesitas)) ami szintén ronthatja az asztmát. Ezért a kezelőorvost mindig tájékoztatni kell, ha más betegségről is tudnak, vagy ha nem tapasztalnak kellő javulást.

4. Miért és mikor kell" rohamoldót használni?

A gyakori fulladásos rohamok maradandó tüdőkárosodást okozhatnak. Ezt gyermekeknél célszerű elkerülni, hogy felnőtt korra egészséges tüdeje lehessen. Ezért fontos, hogy a rohamokat oldjuk, illetve megelőzzük. A következő tüneteknél: köhögés, mellkasi szorítás, sípoló légzés, zihálás, szapora légvétel alkalmával úgynevezett rohamoldót kell használni, amit egy hörgőtágító spray formájában állandóan magánál hord az asztmás gyermek. Tehát iskolában, nagymamánál, kirándulás alkalmával is!

5.  Ha jól vagyok, abbahagyhatom a kezelést?

Ez a betegség súlyosságától függ. A kezelés abbahagyása után hirtelen is jelentkezhet fulladás, vagy egyre többet fog köhögni a gyermek. A gyógyszerezés változtatásáról a kezelőorvos dönt. Fontos, hogy mindig beszélje meg kezelőorvosával! Az allergiás betegségek, az asztma a krónikus kórképek közé tartozik. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, mely segítségével az asztma jól karbantartható betegség. A gyógyszeres kezelés és a megfelelően kialakított életmód rendszeres ellenőrzéssel a beteg korlátozásmentes életet élhet.

Coral Szakorvosi Centrum gyermek tüdőgyógyászati, allergológia rendelést elősegíti a rendelkezésre álló számos diagnosztikai felmérés, vizsgálat, képalkotó eljárás, légzésfunkciós berendezés, széles bőrpróba lehetőség, hidrogén kilégzési teszt.

A rendelőben elvégezhető vizsgálatok:

 • iStock_000003460443XSmallAllergiás bőrpróbák légúti és étel allergénekre (prick teszt)
 • Légzésfunkciós vizsgálatok: alap spirometria, terheléses vizsgálat, provokációs vizsgálatok
 • Pulsoxymetria: a vér oxigén telítettségének megmérése nem invazív módszerrel

Tisztelt betegünk!
Kérjük, hogy a szakvizsgálatra hozza el régebbi leleteit és zárójelentéseit.

 

Aktuális áraink

Az ÁRLISTA itt található!       

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

06-1-413-0523
06-30-244-1903
vagy kitöltött ürlappal!

 

Last Updated on Wednesday, 17 July 2013 18:46
 

Newsletter signup

X
Nevem:
Telefonszámom: *
A * -al megjelölt mezők kitöltése kötelező!...